Kisa Hembygdsgård.

Byggnader:

 

Övre loftboden


Den övre loftboden från Fagerhult i Kisa socken flyttades till Hembygdsgården år 1929 och invigdes samma år.Övre loftboden från sydväst


Den är byggd av liggtimmer i två våningar och försedd med ett överskjutande loft i övre våningen. Ursprungligen saknade den fönster. I boden förvaras nu redskap och föremål som hörde till sådd och skörd samt till matens beredning och förvaring.Trappan till boden


På nedre botten står handkvarnar av olika slag, dels av enklare typ utan överbyggnad, dels mera tekniskt förbättrade med vevanordningar.Till vänster på väggen hänger ett såll för rensning av säd, samt ett mera utvecklat hjälpmedel för rensning av säden, nämligen en sädesharpa. Till höger står förvaringskärl för kött, mjöl m m.


Övre loftboden

På övre botten finns flera förvaringskärl för mat och dryck. De är av olika storlek och utförande, dels laggade och dels av urholkade stockar.

Här finns också skäror för skörd och slagor för tröskning. Skärorna är av den vanliga östgötatypen, med bladet fastnitat på skaftets ena sida. Slagor, där handval och slagval är sammanbundna med läderband vilka fästs i handvalen med ålskinnsremmar.

Bland övriga föremål kan nämnas måttkärl, sädesmått, betsman, alnstickor och en spannmålsvåg.

Öppettider och information för guidning, Tel. 0725-439556 eller info@kisahembygdsgard.se