Panoramabild av Grönedegatan från Björkeberg 9 augusti 1902

Foto: Johan Thorin


Mötet, legenden och vördnad.

Del 1 av 3


Guldruschens dagar

År: 1865

Plats: Gruvsamhället,

Horseshoe Bend

Gold Diggings, Otago, Nya Zeeland.

Den unga irländske guldgrävaren William Rigney, som bodde i det lilla gruv- samhället var ute på en promenad. Parallellt med landsvägen flöt floden Cultha och i flodkröken på motsatta stranden såg plötsligt William en ensam hund som skakade av utmattning. När Wlliam tagit sig över på andra sidan floden fann han förutom hunden en livlös rödhårig ung man klädd i tweedkostym.


Mannen hade troligen drunknat och spolats upp på stranden och hunden hade troget vakat över sin husse. William kände inte igen den döde mannen, så han skyndade hem för att fråga om någon visste vem han var, men ingen kunde identifiera honom. William återvände till flodkröken och grävde en grav åt den okände mannen och alla från det lilla gruvsamhället kom på begravningen. William hade gjort i ordning en gravskylt av trä, men hade inget namn och visste inte vad han skulle skriva på den. Till slut skrev han ” `Somebody´s darling´ ligger begravd här”. Han byggde också ett stängsel runt den ensamma graven och 1903 fick graven en riktig gravsten i marmor. William tog hand om den okände mannens hund tills den dog och begravde då även den bredvid sin tidigare husse.

Se graven här.


Man skulle tro att historien slutar här, men när William Rigney själv dog 1912 infriades hans sista önskan om att få bli begravd bredvid den okände mannen. På Williams gravsten fanns inskriptionen ” Här ligger William Rigney, mannen som begravde `Somebody´s darling´ ”.


Bilden av den gamla mannen till höger är en av Kindabilds absolut äldsta, men vem är han?Uppgifter saknas

men "Somebody´s ..."

Foto: Adolf Stahre

Klicka på bilden

Byggnnadsarbetare framför

den Nya Stjärneboskolan

Foto: Erik Falk / Uppgifter saknas eller?

Klicka på bilden


Denna berättelse om äkta och varm medmänsklighet och engagemang berör människor än idag då den har blivit till en levande legend i södra Nya Zeeland. Människor vallfärdar till det numera öde gruvområdets två ensamma gravar ”The lonely graves”. Se bilden här.Varför berättar jag (Adam Byrne) denna

historia? Jo, därför att jag  då och då återvänder till den i mina tankar när jag sitter och skannar alla Kindabilds negativ med för mig okända människor. Jag fantiserar om vilka de kan ha varit, vad de gjorde och drömde om i livet. Bara tanken att de levt ett helt liv och nu endast är ett okänt foto bland tusentals andra känns vemodigt. Då känns det trösterikt att tänka att hursomhelst har de varit ”Somebody´s darling”.Ytterligare en parallell mellan historien och Kindabild är att även vi har ambitionen att identifiera alla personer på bilderna. För att kunna göra detta är vi dock beroende av våra medlemmars och andra intresserades vilja att bidra med information om bilderna. Brevid alla oidentifierade bilder finns en lapp ”uppgifter saknas”, men kanske ska vi i fortsättningen göra som William Rigney och i stället skriva ”Somebody´s darling”.


Med åren har det hos mig vuxit fram en känsla av vördnad i ”mötet” med alla dessa människor och deras livsöden. (Det har varit en glädje att förmedla denna enorma bildsamling, nästan 100 år av Kindas folksjäl.)


"Kameran är ett instrument som lär folk att se utan kamera".

Dorothea Lang - Fotojournalist USA.


Diplomutdelning vid

Kinda Härads Sparbank

Klicka på bilden

Foto: Erik Falk - Uppgifter saknas eller?Panoramabild av Kisa centrum maj 1938 - Foto: Erik Falk

Del 2 av 3


Bilden är tagen med anledning av att, Konsum i Kisa har en stor friluftsutställning på tomten. Den första semesterlagen instiftades 1938 och gav alla anställda två veckors semester. Säkert hölls utställningen med anledning av detta. Se friluftsutställning här. Källa: Gerd Pettersson

  

Välkommen till den 8:e utgivningen av inskannade negativ! 


13 200 nya filer med bilder och tillhörande beställningslappar finns nu tillgängliga i vår databas. Denna utgivning innehåller huvudsakligen porträttbilder. Största delen av bilderna är från Erik Falks samling, 

(nästan allt vi har från 1930-talet) förutom en enda låda, den allra sista (1917) från Adolf Stahres samling.


Alice Rasmusson med dottern Britt. Alice var dotter till C A Johansson - Millingetorp

Foto: Erik Falk - December 1933

Klicka på bilden


Tidigare utgivningar har omfattat spridda årtal för att skapa variation och intresse för bilderna. Trots det finns nu alla arkivets äldsta bilder från 1904 – 1923 i databasen.


Denna utgivning fortsätter nu att följa upp kronologin och har koncentrerat sig på alla bilder från 1930- talet, d.v.s. åren 1932 - 1940. Då dessa bilder nästan uteslutande är porträttbilder har för omväxlingens skull även några enstaka lådor från 1940- och 1950- talet med grupp- och miljöbilder fått vara med. Det kronologiska glappet mellan 1923 och 1932 beror på, som tidigare nämnts här på nyhetssidan (2010), att de tidigaste negativen från Falks samling tyvärr är spårlöst försvunna och finns alltså inte med i vårt arkiv. 1923 tog Falk över verksamheten från Adolf Stahre och de bildnummer som följaktligen saknar bilder är 0001-2681, förutom en låda från 1931 samt alla anteckningar från 1923-1930 med bildnummer 0001-2001.


För att underlätta för Kindabilds besökare att hitta de nya bilderna har de markerats med NYTT. När markeringen är i fet stil bredvid årtalet, betyder det att det mesta från detta år är nytt. När markeringen är i vanlig mager stil och inte står bredvid årtalet, betyder det att enstaka lådor från detta år är nya.


Denna utgivning har skett i två omgångar. Den första delen kom hösten 2013 och den andra delen kom under vintern 2014. Anledningen till detta var att identifieringsgruppen som träffas varje onsdag på hembygdsgården skulle ha nya bilder att arbeta med.


Värt att notera är att det under den senare delen av 1930- talet i vårt arkiv plötsligt dyker upp två helt nya negativformat. Först ut 1935 är det nya hasselbladsformatet 6x6 cm på den revolutionerande nya  filmrullen. Redan året därpå, 1936, kommer det andra formatet, det så kallade polyfotot 16x12 cm på traditionell glasplåt. Ytterformatet är gammalt, men det nya är att man nu kunde ta upp till 48 bilder på en och samma plåt.


Antagligen var polyfotot alla glasplåts- och kameratillverkares desperata försök att bibehålla balansen i konkurrensen med Hasselblads geniala och praktiska men gissningsvis dyrare filmrulle.Tyra och David blir

Myrgård

Foto: Erik Falk - September 1933

Klicka på bilden


Herrskapet Nilsson - Kisa

Foto: Erik Falk - September 1936

Klicka på bildenDet ser dock ut som om polyfotoformatet vann den första tävlingsrundan, men Hasselblad kommer att komma igen med full kraft senare och blir då standard för professionell fotografering – även på månen!


Polyfotot blev alltså väldigt populärt, särskilt i den yngre generationen bland kvinnor och barn. I samband med detta kan man också notera en intressant bieffekt. På de tidigare traditionella porträttbilderna ser man oftast allvarliga ansikten, eftersom man antagligen ville visa upp ett värdigt yttre och bilden skulle bli perfekt helst på första tagningen. Med polyfotot börjar ansiktsuttrycken att bli mer avslappnade och levande. Tack vare de många tagningarna på kort tid kunde personligheten lysa genom. Klicka här.


"A picture is the expression of an impression. If the beautiful were not in us, how would we ever recognize it?"

Ernst Haas - Fotograf "Life magazine"


En ofrånkomlig nackdel med polyfotoformatet var dock att bildkvalitén försämrades på grund av det stora antalet bilder på varje negativ. Detta har varit en utmaning när bilderna nu skulle skannas av och läggas ut på databasen. Bilderna var för små och för att det skulle vara möjligt att kunna identifiera personerna på bilden. Enda lösningen var att göra högupplösta inzoomningar (lite mer fakta). Allmänt var bilderna i bedrövligt skick och med inzoomningarna blev det ännu tydligare, varför det har varit helt nödvändigt att fräscha upp bilderna.Bygget som skulle förändra Kisa för alltid - år 1900

Järnvägen byggs förbi bryggeriet. Till höger Kulla gamla ladugård

Foto: Johan Thorin

Del 3 av 3


Nyheter


Kindabilds online registrering för nya medlemmar stängs tills vidare, men...


Kindabild har varit tillgängligt på Internet sedan april 2007. Vårt kommentarsystem har varit en av grundpelarna i hela tanken med denna bilddatabas. Här har kindabor eller alla andra människor runt om i världen med anknytning till Kinda haft möjlighet att påverka innehållet med sina unika kunskaper och personliga minnen.


Anledningen till att vi varit så angelägna om att detta kommentarsystem skulle fungera som en kunskapsbro mellan dåtida, nutida och framtida generationer är helt enkelt den, att tiden rinner ut för att detta ska vara möjligt.


Trots alla våra ansträngningar att få fler att delta aktivt i projektet, har tyvärr intresset varit svalt. Endast en promille av våra drygt 1350 medlemmar har valt att kommentera våra bilder. Däremot har intresset från spammers från Kina, Ryssland och f.d. östblocksländer varit stort. (Kindabild har sedan första dagen online varit konstant attackerad av spammers. Detta har alltså pågått 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, året om i 7 år.)


"Ett fotografi är en hemlighet om en hemlighet. Ju mer den säger, ju mindre man vet.”  Diane Arbus, Fotograf USAKlicka på bilden

Några av tidens viktiga profiler framför

Kinda Härads Sparbank

Foto: Erik Falk - Uppgifter saknas eller?

Klicka på bilden (även utan namn & nr.)

Karin Andersson 

Stjärneboskolan Kisa

Foto Erik Falk - januari 1936

Klicka på bilden

Att hålla Kindabilds online registrering öppet för nya medlemmar innebär i praktiken att det går en ”riktig” medlem på flera hundra spammers, vilket känns som en meningslös och ojämn kamp. Därför stängs Kindabilds online registrering för nya medlemmar tills vidare, (tills vi hittar en bättre lösning).


Ni som redan är medlemmar kan förstås fortsätta som vanligt. Ni som inte är medlemmar och vill vara det, kan anmälla er via mejl till: (klicka på mejl ikonet ovan) skriv en rad och inkludera ert tilltänkta användarnamn och

lösenord. Då skapar vi manuellt ett konto och mejlar därefter en bekräftelse på att ert konto har aktiverats. Vi beklagar denna åtgärd."Fotografering är en konst för observation... Det handlar inte om vad du ser, utan hur du ser."

Elliott Erwitt - Fransk fotograf


Andra nyheter


Över 1,22 milioner visningar! Kindabild har nu över 76 000 filer tillgängliga i databasen i form av foton och arkivtext. Arbetet med att komplettera databasens bilder har fortskridit som under tidigare år. I januari 2013 tilldelades Kindabild Lions Kulturpris 2013, med motiveringen ”Ett gediget arbete”.Identifikationsgruppen har fortsatt sitt arbete med att identifiera personer och platser på fotografierna i Kindabilds databas. Gruppen, som med åren lockat allt fler besökare, har i dag ca 20 aktiva deltagare och har haft 17 sammankomster under 2013, där Gerd Pettersson varit ansvarig tillsammans med Leif-Göran Fredriksson och Raymond Johansson.


Identifikationsgruppen hade en mindre utställning på Kisa Bibliotek mellan 10:e juni och 30:e augusti. Sammanlagt har under 2013 omkring 600 nya bilder fått information kring personer och miljöer; en ovärderlig komplettering till denna unika bilddatabas. Föreningen har dock ännu inte rönt någon framgång i dialogen med Kinda kommun kring den framtida utvecklingen av databasen.Vykort från Borgarberget

Kring mitten av 1930-talet

Foto: Ej fastställt (troligen Erik Falk)

Klicka på bilden


Ny-gamla bilder


En alldelles färsk nyhet från 2014 är att vi fick ta del av Margareta Ericssons (Kisa) gamla bilder. Två av bilderna finns här på nyhetssidan (Grönedegatan 1902 längst upp i del 1 och Järnvägs bygget år 1900 här på del 3) Stort tack Magareta! mer om dessa bilder kommer senare...


"Det snabbaste sättet att tjäna pengar på fotografering - Sälj kameran!" - Anonym

Ett stycke historia går i graven

Åbergs nya Serviceanläggning - Kisa

Invigdes den 12 juni 1959

Foto: Petters/Svensson

Klicka på bilden


Kindabild en självklarhet?


Som ni kanske har läst i tidningarna får Kindabild kämpa med ekonomin då projektet drivs ideellt av Kisa-Västra Eneby Hembygdsförening. Det är därför långtifrån självklart att Kindabild har en framtid. Vill ni bidra till utvecklingen och fortlevnaden av projektet Kindabild, kan ni göra det genom en insättning på:


Kinda-Ydre Sparbank

konto nr: 8158-8, 03 032 297-8


Inget bidrag är för lite! Märk talongen Kindabild och notera insättare om ni önskar. Nämnda konto är enbart avsatt för detta projekt. 


Vill ni stödja Kisa-Västra Eneby Hembygdsföreningen tar vi tacksamt emot bidrag. Inbetalning kan ske via, BG: 5574-4007


Är du inte medlem i Hembygdsföreningen? 

Bli medlem nu!  Lättare har det aldrg varit.


Folkets arkiv

Avslutningsvis: Kindabild är folkets arkiv, så vad vore Kindabild utan en hälsning från folket! Här kommer därför några polyfoto-hälsningar till oss i framtiden från en annan tid och en annan värld! Klicka här!

Med det vill vi än en gång önska er härliga stunder av djupdykningar i fotohistorien och många kära möten med bekanta ansikten!


Adam Byrne

Kindabilds projektledare"A photograph is a story captured in a single moment." Författaren - M.Lopez 

Panoramabild av Kisa tagen från Mariaberget c:a 1890

Foto:Swen SwenssonDel 1 av 3


På spaning efter den tid och det ljus som flytt.


Jorden – Månen 1,2 ljussekunder, Jorden – Solen 8,4 ljusminuter, Solen - Jupiter 43.3 lju-

minuter, Solen - Proxima Centauri (vår närmaste stjärna) 4,3 ljusår, Solen - Orions Bälte

1,500 ljusår, Solen – Vintergatans mitt c:a 26,000 ljusår, Solen - Andromeda Galaxen (syns

med blotta ögat) 2,36 millioner ljusår.


Om man blickar upp mot stjärnhimlen en klar vinternatt långt bort från stadens ljus, möts ögat av en gnistrande värld som fascinerat människan i alla tider. Den andäktiga och hisnande känsla man då upplever, kanske delvis kommer sig av vetskapen om att stjärnornas ljus som här och nu träffar ögat redan är historia.


Det vill säga, många av dessa stjärnor slocknade för miljontals år sedan, men deras ljus fortsätter att resa vidare genom tid och rum som om tid var en bärkraft för ljuset. Ljusets partiklar, fotonerna, strömmar från universums alla hörn som budbärare med hälsningar från det förgångna till vår tid och förbinder alltså dåtid med nutid och naturligtvis även framtiden, som i mötet med ljuset är nutid. Ja detta är i sanning storslaget och för den mänskliga tanken nästintill obegripligt.


Att titta på ett gammalt fotografi är inte så olikt att beskåda stjärnhimlen. Kanske bildens motiv (person, byggnad, plats) sedan länge är borta, men fotografiets fotoner (ljuspartiklar) lever dock vidare om än i ”frusen tid” och strömmar till våra ögon här och nu. Dåtid, nutid och framtid möts i fotografiet och dansar runt och tänjer på våra tidsbegrepp.


”Om ögat inte vore solen likt,

hur kunde vi väl skåda ljuset?”

Johann Wolfgang von Goethe

Personalen vid Kisa lasarett

Foto: Erik Falk - Årtal ej fastställt

Klicka på bilden


Ett fotografi kan liknas vid en klocka som stannat i ett visst ögonblick och bokstavligen frusit både tid och ljus. Därmed trotsar egentligen fotografiet alla naturlagar då det hejdar det eviga flödet av ljus och tid, som båda är konstanter och alltså inte kan stanna, utan är i evig rörelse. Märkligt och spännande, eller hur!


Utsikt från Borgarberget, "vårfloden" Kisa 1898     

Foto: Emilia Johansson    

Klicka på bilden


     


För oss moderna nutidsmänniskor som tar det mesta för givet och dagligen går omkring med en kamera på fickan d.v.s. mobilen, är kanske tankarna ovan lite väl långsökta. Men när man som jag, Kindabilds projektledare, dagarna i ända umgås med bilder från det förflutna är det kanske inte så underligt att sådana här tankar och funderingar kring TIDEN och dess natur dyker upp. Både naturvetenskapligt, filosofiskt och i vardagslivet är tiden svårfångad, men med hjälp av fotografiet har vi alltså nästan magiskt lyckats tämja och stanna den."Den enda anledningen till att tiden finns, är att allt inte skall ske samtidigt". 

Albert EinsteinSkapa en levande historia!

Våra fotografier erbjuder oss med andra ord fantastiska tidsresor! Som avslutning på denna inledning vill jag därför passa på att uppmana alla er som uppskattar dessa ”tidsresor” att bli medlemmar i Kindabild och dela med er av era unika minnen genom att kommentera bilderna. Låt inte minnena få slockna, utan stråla vidare som stjärnorna!

Panoramabild över Kisa tagen från Singelberget omkring 1935-36

Foto: Erik Falk

Klicka på bilden


Del 2 av 3


Välkommen till det sjunde kapitlet av Kindabilds utgivning av inskannade bilder!Två år har gått sedan någon ny-gammal bild lagts ut på Kindabild. Under den tiden har Kisa firat sitt 400- årsjubileum, Kisa-Västra Eneby Hembygdsförening har fyllt 90 år, Kindabild fyllde 5 år på nätet i april 2012 och två fotoutställningar har visats på Kisa bibliotek.


Men visste du, att under dessa två år, har vår planet Jorden förflyttat sig 1 miljard 940 millioner kilometer runt solen medan vi var upptagna med annat!


Drygt 14.000 nya bilder och baksideslappar är nu tillgängliga i vår databas. Denna utgivning innehåller huvudsakligen porträttbilder från Lars Petterssons och Sven-Ove Svenssons samling, men även ett fåtal miljöbilder, riktiga fynd, från Adolf Stahres och Erik Falks samlingar.Storgatan Kisa omkring 1910

Foto: Adolf Stahre

Klicka på bilden


Lars Petterssons och Sven-Ove Svenssons samling    


Denna gång går vår tidsresa tillbaka till åren 1958-59 och sedan från december 1963 och genom hela 1964 fram till juli 1965. Därefter fortsätter resan med åren 1967, 1968, 1969, 1970, 1971 och 1972.


Alla nya bilder är klart markerade med NYTT. Observera att de nya bilderna i denna utgivning inte är sökbara förrän våra duktiga administratörer har registrerat bilderna textmässigt i databasen. Det vill säga alla baksidestexter måste läggas in. Om ni inte hittar det ni letar efter, kan ni bläddra i enskilda mappar under det år som ni söker. Det kan tilläggas att bilderna redan nu är sökbara via deras beställningsnummer.

Stolta ögonblick från 1958

Foto: Pettersson/Svensson

Klicka på bildenVärt att notera är att 1958 dyker det upp en ny typ av beställningar som inte förekommit tidigare på Kindabild. Negativen till dessa beställningar förvarade Pettersson/ Svensson i 20-30 separata pärmar och kallade dem Hasselblads serier. Det enda som skiljer dessa från tidigare inskannade beställningar är antalet bilder per beställning d.v.s. upp till tolv porträttbilder per beställning. Eftersom dessa pärmar följer befintlig nummerordning, så dokumenteras de tillsammans med övriga porträttbilder från samma år. Två av dessa pärmar finns med i denna inskanningsomgång. Den första pärmen är från 1958 och en enda lös beställning från 1959. Den andra pärmen är från 1969 och sträcker sig fram till 1972 med i genomsnitt 250 bilder per år. Nämnas bör också att det under slutet av 1960-talet var en dramatisk ökning av antalet bröllop i Kisa. Då bröllopsbilder oftast är rätt många har de därför fått egna mappar för att underlätta bläddrandet bland beställningarna. Sammanfattningsvis innebär detta att många beställningar från 1967 och framåt (både från Hasselbladsserien och bröllopsbilderna) finns i separata mappar.Adolf Stahres och Erik Falks samlingar


Några riktiga pärlor, miljöbilder från Kisa, tagna av Adolf Stahre kring 1910-talet hittades bland Erik Falks negativ. Han hade lagt undan dessa bilder tillsammans med några av sina egna negativ i ett kuvert märkt endast med namnet Kisa. Det var som självaste julafton att hitta dessa bortglömda minnen av hur Kisa såg ut för omkring 100 år sedan.Även Erik Falk bjuder på riktiga godbitar (från samma kuvert) som till exempel  panoramabilden över Kisa (ovan, se slutet av del 1) tagen från Singelberget omkring 1935-36.Åkerdala, omkring 1910

Foto: Adolf Stahre

Klicka på bilden - eller ännu närmare!


Del 3 av 3


Andra nyheter


Stort tack till alla besökare på vår utställning Ett samhälle i förvandling som visades på Kisa bibliotek 28 juni – 20 juli 2011 och 17 augusti – 11 september 2012. Att intresset skulle bli av den digniteten hade vi aldrig kunnat föreställa oss. Enligt Kisa bibliotek hade årets utställning 1.200 besökare redan den första veckan!


En av bilderna från utställningen Ett samhälle i förvandling.

Kisas första brandbil inköpt 1933

Foto: Erik Falk 1936

Klicka på bilden


Vykort från Kindabild

I samband med utställningen 2012 gavs 14 vykortsmotiv ut till försäljning av Kisa-Västra Eneby Hembygds- förening i samarbete med Kinda-Ydre Sparbank. Fyra motiv är i A4-format och övriga tio är i A6-format. Vykorten finns för närvarande endast till försäljning på Hembygdsgården i Kisa och upplagan är begränsad, så passa på!


” Vid Starbergets fot”

I somras hade Kisa glädjen att få uppleva det fantastiska bygdespelet ” Vid Starbergets fot”. Flera av skådespelets rollfigurer, som alla har verklighetsanknytning, kan man se här på Kindabild!Titanic 100 År

I april 1912 sjönk det stora passagerar- fartyget Titanic på sin jungfrufärd från Southampton, England till New York, USA. Flera emigranter från Kinda fanns ombord den ödesdigra natten. Alla dessa personer finns återförenade i bild på en permanent utställning i fotomuséet på Kisa

Hembygdsgård. Där finns naturligtvis många andra bilder från Kindabild som inte var med på fotoutställningen på Kisa bibliotek, men även en hel del fotoutrustning från fotograferna Stahre, Falk och Pettersson. Alltså väl värt att besöka!
Till höger en bild från fotomuséet på Kisa Hembygdsgård.


Midsommarfirande vid Tingshustorget på 1920-talet

Foto: Adolf Stahre  


Om en bild

Bröllopsbilden (nedan, Stahre - 8589-14) skannades för flera år sedan. Olyckligtvis saknades beställnings- nummer och beställningslapp. Bilden fanns nämligen i en låda som troligen var avsedd för efterbeställningar och där flertalet saknade medföljande beställningslapp. Enda ledtråden till bildens ålder var lådnumret (8589), vilket kunde härledas till årtalet 1918.

Vigsel: 1919-09-06 Kisa

Frans Enock Fabian Larsson (1883 – 1969) Salvarp, Tidersrum,  Lantbrukare och Annie Josefina Larsson Bruzell (1893 - 1957) Hemdotter i Solbacka Kisa Prästgård

Foto: Adolf StahreEn högupplöst omskanning gjordes av personerna i bilden och sedan även ett flertal delinzoom- ningar för att underlätta identifieringen. Sedan glömdes den bort tills den åter dök upp i samband med sökandet efter bilder till Kindabilds fotoutställning 2011 där den hade en given plats. Tyvärr följdes bilden även på utställningen av bildbeskrivningstexten ”Uppgifter saknas”. Men skam den som ger sig! Plötsligt kom idén om att fler bilder av brudparet kanske kunde finnas bland beställningar 1917 eller 1919. Och minsann, 1919 med bildnummer Stahre – 9442, fanns ytterligare ett foto på endast brudparet och med beställningslapp! Därmed blev det möjligt för våra skickliga administratörer och bildidentifierings- gruppen att identifiera brudparet. Inte nog med det, utan de letade även reda på namnen på alla deras barn. Näst äldste sonen, Gunnar Larsson (1921 - 1998), blev sedermera ordförande i Tidersrums hembygdsförening. Men vilka är de övriga i bilden? Kanske ni vet! Klicka på bilden!Tekniska störningar på Kindabild.se

Vår databasserver på  Kindabild.se har tidvis varit under hård press det senaste året. Detta på grund av att vi delar servern med många andra, vilket orsakar att servern vid överbelastning svarar långsamt. Vår ambition är därför att ha en  “dedikerad server”, det vill säga en egen server som endast tillägnas Kindabild.

De förhöjda kostnader detta skulle medföra, finns det tyvärr inget ekonomiskt utrymme för i nuläget.


Särskilt TACK till alla eldsjälar som bidragit till att göra Kindabild levande!

Leif-Göran Fredriksson, Katarina Swartz-Saint Cyr, Göran Djurstedt, Raymond Johansson, Gerd och Karl-Oskar Pettersson, Maylis Carlsson, Pär och Ing-Marie Kronström, Ann-Marie Waldau, Hans och Ausa Melkersson, Curt Johansson, Imjor Fridh, Kristina och Leif Svensson, Studiegruppen (bildidentifieringsgruppen som träffas varje onsdag på Hembygdsgården) Barbro Bragée samt alla ni där hemma som tar er tid att kommentera våra bilder och sist men inte minst Kinda-Ydre Sparbank som har stött projektet Kindabild sedan dag ett. Trots alla fina insatser som redan görs, behöver dock Kindabild många fler aktiva medlemmar som kommenterar bilderna. Så ta chansen att vara en länk mellan dåtid och nutid!


"För att förstå nuet måste vi uppleva ett sammanhang bakåt i tiden, vi måste minnas. Det gäller om människor och det gäller om samhällen. Genom kontakten med historien får vi nya möjligheter att förstå det samhälle vi lever i. Nuet blir mer begripligt".

Källa: "En bok om Kisa socken" Del 4


Eller som Søren Kierkegaard säger:

"Man förstår livet baklänges, men måste leva det framlänges".


Avslutningsvis vill vi önska er härliga stunder av djupdykningar i fotohistorien och många kära möten med bekanta ansikten!


Adam Byrne, November 2012

Kindabilds projektledare


Utsikt från Klackberget, Kisa 1925

Foto: Erik Falk

Klicka på bilden

Avtryck - De osynliga vardagshjältarna


Historieböckerna är fulla av berättelser om betydelsefulla människor som bidragit till att på det ena eller andra sättet förändra världen till den värld vi känner idag. Däremot är det sällan man hör om enskilda människoöden bland de osynliga vardagshjältar som ibland med livet som insats var med och byggde den värld som vi idag oftast tar för given.


Låt inte tiden radera alla spår...

Om vi stannar upp en kort sekund så inser vi hur mycket alla dessa människor har betytt, inte enbart för den närmaste omgivningen som familjen och släkten, utan för hela samhällsbygget. Skomakaren, smeden, skräddaren, sömmerskan, bonden, bondmoran, pigan, drängen,

rallaren, affärsbiträdet, skogsarbetaren, skolläraren, fembarnsmamman, bagaren, fabriksarbetaren.......


Ja, listan kan göras oändligt lång, för den har inget slut.   Så mycket kunskap, erfarenhet och så många olika livsöden! Hur skulle världen se ut idag utan alla dessa människor?!


Ändå är det sällan man få höra deras historia. I vårt fotoarkiv är det fullt av dessa samhällets okända och osynliga hjältar. Det är just därför Kindabild finns – för att de inte längre ska behöva vara osynliga, utan kunna leva vidare i våra minnen och medvetanden. Men deras identitet och livsberättelser behöver nedtecknas av er därute. Tveka inte, låt inte tiden radera alla spår, utan ge era gamla anhöriga, vänner och bekanta nytt liv genom att vara med och skapa en levande historia via vårt kommentarsystem under varje bild!September 2010


Fotoarkivet växer


Nu öppnar vi det *sjätte kapitlet i den kulturhistoriska vandringen genom guldgruvan Kindabild, där det som var ett minne blott får nytt och synligt liv. Denna gång reser vi tillbaka till 1920, -40, -60  och 1990-talet med en rejäl påfyllning av över 16.500 nya filer, det vill säga fotografier, baksideslappar och inzoomningar (närbilder). Främst är det bilder från fotografen Lars Pettersson med c:a 13.700 filer, men även 2.270 filer från en ny fotograf, Axel Ramstedt, om vilken man kan läsa mer nedan och slutligen  c:a 500 nya filer från Erik Falk. För er som tittar in på Kindabild för första gången vill jag upplysa om att jag, för att undvika missförstånd, varit övertydlig med att lägga en kopia av baksidestexten till vänster om varje bild. Alla nya bilder är klart markerade med NYTT, Observera att de nya bilderna i denna utgivning inte är sökbara förrän våra duktiga administratörer har registrerat bilderna textmässigt i databasen. Det vill säga alla baksidestexter måste läggas in. Om ni inte hittar det ni letar efter, kan ni bläddra i enskilda mappar under det år som ni söker. Det kan tilläggas att bilderna redan nu är sökbara via deras beställningsnummer.

*Sjätte omgången av inskanningar


Axel Ramstedt


I slutet av september 2009  fick vi, av Ylva Ramstedt, glasplåtar från en privat samling. Fotografierna tros vara tagna från senare hälften av 1910-talet fram till början av 1930-talet av skräddaren Axel Ramstedt, Ylvas far. Bilderna var i ganska dåligt skick efter c:a 90 års förvaring, men efter försiktig rengöring och ett stort antal omskanningar så framträdde unika glimtar från livet i 1920- talets Korpklev med omnejd, men även från Stockholm. Det genomgående och centrala motivet är familjen och den stora vänkretsen. Trots att livet på den tiden på många sätt säkert var mycket svårare än nu, utstrålar bilderna en smittande värme, livsglädje, samhörighet och närvarokänsla. Man riktigt önskar att man hade fått vara med där. Det finns endast några få anteckningar till materialet (vilket har sin naturliga förklaring i att det är en privatsamling) och bilderna är inte heller i den ordning de är tagna.

Foto: Axel Ramstedt från 1920-talet

klicka på bilden
Foto: Axel Ramstedt från 1920-talet

klicka på bildenDäremot är alla bilder kvar i den ursprungliga ordningen i lådorna som de hittades i. Detta för att bevara de få anteckningar som fanns vid inskanningen. Enligt den praxis som Kindabild tillämpar skulle egentligen dessa bilder klassas som ”uppgifter saknas”, men då detta är en privatsamling går den utanför gängse regelsystem. Dessutom har bilderna innan de släppts varit ute på en liten turné till John Hermansson i Korpklev och Majlis Carlsson i Falkemåla (Axel Ramsteds systerdotter) som hjälpt till med att försöka identifiera personerna på bilderna. Då många bilder är gruppfotografier och tagna på långt avstånd har många inzoomningar gjorts för att underlätta identifiering. Förhoppningsvis kommer dessa anteckningar att föras in successivt under hösten och vintern 2010. Det har varit en ära att få skanna av dessa fotografier och att få ”träffa” alla dessa människor från en svunnen tid. Jag beklagar bara att jag aldrig fick träffa denna konstnär och levnadskonstnär, Axel Ramstedt (1892-1972), medan han levde.


Lars Pettersson och Sven-Ove Svenssons samling


Bilderna är koncentrerade i två huvudgrupper: åren 1961 - 1964 och 1989 - 2000. Det finns också några lösa beställningar som vi lyckats lokalisera till Kisa marken 1969 och 1972, samt alla fotografier från realexamen 1956 - 1965.

Dessa realexamensbilder saknades i sina ursprungliga samlingar och hittades av en tillfällighet i en separat låda.

Alla bilder är denna gång från Petterssons externa (ext) samling, d.v.s. speciella beställningar tagna utanför ateljén. Eftersom varje beställning innehåller så många bilder har varje beställning fått sin egen separata mapp (album). Detta bör underlätta när ni bläddrar i de enskilda årtalen. Ni som redan är bekanta med de s.k. externa samlingarna vet att de innehåller många gruppfoton och det är inget undantag denna gång.


Särskild hänsyn har tagits till alla skolfoton och konfirmations- bilder, eftersom de alltid är populära. Till exempel är samlingen med bilder, både grupp och enskilda, från realexamen 1956-1965 (som nämndes tidigare) nu komplett och i närbild. Dessa bilder som rörande skildrar stor förväntan inför allt det nya som väntar utanför skolans trygga värld och många stolta föräldrar och familjemedlemmar.


Foto: Pettersson/ Svensson 

Realexamen 1959-05-22 Kisa

klicka på bilden

1961 – 1964


Direkt fortsättning på tidigare utgivning d.v.s. mycket skolfoton, konfirmation, bröllop, födelsedagar och andra högtidsdagar som till exempel invigningen av kommunalhuset den 29 februari 1964.


Foto: Pettersson

Utomhusteatern ”Kisa-Mor” 1996-06-11

klicka på bilden

1989 – 2000


Övervägande delen av bilderna är skolfoton och från konfirmationen. När det gäller skolfoton från Värgårdsskolan har det varit oklarheter med dateringen av avgångsklasserna från åren 1990, 1995, och 1998 då flera klassers foton hamnade under flera årtal. Detsamma gäller kollegiet. Märkligt är också att 1999 fanns inga skolfoton alls, men misstanken finns att de hamnat under året 1995. Försök har gjorts att reda ut förvecklingarna, men vi vet inte om vi lyckats. Ni som var med, hjälp oss därför gärna genom att skriva kommentarer!


Andra motiv är utomhusteatern ”Kisa-Mor” 1996, Kisa Marken, Hembygdsgårdens 70–årsjubileum 1992 och Brandkårens 100–årsjubileum 1998.


Med andra ord finns det här något för alla åldrar att utforska och upptäcka. 


Erik Falk


Det var meningen att Erik Falks bilder skulle ha fått prioritet i denna utgåva, men så blev inte fallet. I samband med flytten av vårt fotoarkiv 2009, hittade vi anteckningar från alla bilder som tagits mellan 1930 – 1955. Det kändes som att ha hittat vår  ”Rosettasten”. Tyvärr är däremot de flesta bilder från 1923 – 1933 (Bildnr. 0001- 3000) och alla anteckningar från 1923 – 1930 (bildnr. 0001- 2000) mysteriöst försvunna.

Vi nämnde tidigare i december 2008  att Falk endast antecknade antingen bildnummer eller årtal på lådorna med glasplåtar, vilket försvårat dokumentationen avsevärt.  Hittills har vi alltså endast kunnat sortera hans bilder i nummerserier (1000-1999 o.s.v.) och utan årtal. Tack vare vårt anteckningsfynd kan nu även Falks bilder dokumenteras utifrån årtal. Detta innebär dock ett stort merarbete, vilket föranledde beslutet att avbryta skanningen av nya bilder tills alla tidigare bilder blivit ordnade enligt det nya systemet. De bilder som hann skannas innan ”upptäckten” lägger vi trots det ut redan nu. Det är c:a 500 bilder och baksideslappar. Mest är det porträttbilder i polyformat från 1942 och 1943, men även några kindavyer med bland annat kungligt besök på hembygdsgården 1936 och bilder från Södra Vi år 1934. Slutligen ska här nämnas en hel del foton från Adolf Stahres familj. Dessa har lagts i Stahres samling längst ned till höger under rubriken Bilder av familjen Stahre & Åberg.
Erik Falks anteckningar från och med

1930-07-23 med Bildnr: 2001

klicka på bilden


Fyra panoramabilder!


Eftersom det är så populärt med panoramabilder lägger vi nu ut två nya. De två tidigare är båda tagna från kyrktornet och nu kommer en tredje från 1964. Speciellt för dessa tre bilder, som är tagna från exakt samma plats, är att de är justerade till nästintill samma skala, vilket innebär att de är unika och jämförbara tidsdokument från ett samhälle i utveckling. Nämnas bör kanske att fotografierna är tagna med olika kameror, olika objektiv och i olika format, vilket innebär att den färdiga bildens vinklar kan variera något.


Obs! Bilderna är i högupplösning, d.v.s. bredden är närmare dubbelt så stor som de flesta dataskärmar, så ni måste scrolla åt höger för att se hela bilden. Pga. bildernas storlek kan det ta lite tid att ladda ner dem.


 

Kisa kring 1925

klicka på bilden

Foto: Stahre - montage av 3 bilder


Kisa 1959

klicka på bilden

Foto: Pettersson/Svensson - montage av 2 bilder

 

NYTT - Kisa 1964

klicka på bilden

Foto: Pettersson/Svensson - montage av 2 bilder


Jämför bilderna


Jämför 1925 & 1959    Jämför1925 & 1964    Jämför 1959 & 1964


Den sista panoramabilden som är ny för i år är tagen 1961. Den är ett montage av två bilder, vilka är tagna från någonstans i närheten av vattentornet och blickar ut över Kisa centrum och Värgårdsudde. Tyvärr är den vänstra sidan av bilden något oskarp till skillnad från den högra som har en ovanlig skärpa.NYTT - Kisa vid vattentornet en maj kväll 1961

klicka på bilden

Foto: Pettersson/Svensson - montage av 2 bilder


Att skapa dessa panoramabilder innebär ett enormt tidskrävande arbete med att bl.a. montera, restaurera och skala ned. Dock överväger bildernas unika kulturhistoriska värde allt annat.


Notis: Ni som är intresserade av att se fler panoramabilder från Kisa (nutida, från Borgarberget) kan klicka på rubriken Ortnamnet Kisa på kisahembygdsgard.se eller klicka här Fotomuseet


Sedan augusti 2008 har Kisa-Västra Eneby Hembygdsförening ett fotomuseum inrymt i den nya fina logen.


Där kan man bl.a. se originalutrustningen från Stahres, Falks och Peterssons fotoateljé samt en hel del fotografier från Kindabild. Bland annat kan ni här se restaurerade fotografier på alla kindabor som var med på Titanic. Detta är första gången alla dessa familjer återförenas i bild sedan den tragiska olycksnatten mellan den 14 och 15 april 1912.


Vi vill här passa på att rikta ett stort tack till Kisa fotoklubb för deras fina insats vid uppbyggnaden av fotomuseet.Familjerna Andersson, Danbom och Anna Nysten med släkt och vänner strax före

avresan på Titanic april 1912

klicka på bilden 


Nytt angående Stahres verksamhet


Enligt Lars Pettersson så startade Erik Falk sin verksamhet 1923, vilket borde innebära att Stahre samma år avslutade sin porträttfotografering. Dock har Kindabild fått in kommentarer som påpekar att han antagligen höll på längre. Hur det exakt ligger till med detta kan vi inte säga då vi inte har några anteckningar från de första åren av Falks verksamhet


    

Om en bild

Per Gustaf Granat

 född i Askeby 25/3 1841

död i Kisa 31/1 1924.

Anställd vid polisen i Kisa

Källa: Mats Lönegren (Dec 2011)
Under 1960 –talet (exakt när har vi inte uppgifter om just nu) hade Lars Pettersson och hans kollega Sven-Ove Svensson en kampanj som de kallade Rädda edra gamla fotografier.


I en låda tillhörande denna kampanj hittades flera hundra reproduktioner utan dokumentation. Bland dessa negativ fanns bilden på mannen i uniform här till vänster.


Bilden är i sig intressant, troligen från sent 1800- tal,

men än mer intressant blir det om man tittar längst ned på fotot. Vem var fotografen?! Där står: Martha Liljedahl, Kisa. 


Hade alltså Kisa ytterligare en kvinnlig fotograf och fotoateljé vid ungefär samma tid som Emilia Johansson? Var fanns i så fall den? Hur länge var Martha verksam och vad hände sedan?


Under senare delen av 1800-talet var det många fotografer som öppnade ateljé och tyvärr var det även många som försvann lika fort. Vi skulle gärna veta mer om Martha. Till exempel var är alla hennes glasplåtar? Finns de kvar någonstans? Om någon vet något får ni gärna höra av er.Adam Byrne, september 2010

Admin/webmaster

kindabild.se och

kisahembygdsgard.se        December 2008

Äntligen finns det ca 15 500  nya bilder och baksideslappar från 1930, 40-, 50- och 60-talet tillgängliga i vår databas. Bilderna är främst från fotograferna Lars Pettersson och Sven-Ove Svensson, men det finns också ca 2 200 bilder från Erik Falk.


Stor omstrukturering 

Bildarkivet har genomgått en stor omstrukturering för att göra det allt tydligare och enklare att titta på de enskilda fotografernas samlingar. Kindabild har nu över 32 200 bilder och baksideslappar online.

Om Lars Petterssons och Sven-Ove Svenssons samling

När det gäller Pettersons och Svenssons bilder kan man dela upp samlingen i två huvudgrupper: Bilder tagna i ateljén och speciella beställningar tagna utanför t.e.x. bröllop, konfirmation, födelsedagar, skolfoton, mm. Båda fotograferna tycks ha haft egna numreringssystem för dessa två huvudgrupper, så för att undvika missförstånd har bilder tagna utanför ateljén fått den extra beteckningen ext (externt), medan bilder tagna i ateljén följer det system som redan finns. Vissa undantag finns, men bilderna är klart åtskilda i arkivet.

Vem av fotograferna som ansvarade för ateljébilder respektive specialbeställda bilder är oklart.

Bilder som läggs ut denna omgång är från 1955–1963.
 

Fler högupplösta inzoomningar

Många av de s.k. externa bilderna är tagna på avstånd från själva personen, gruppen eller föremålet i bilden. Detta gör att det kan vara svårt att tyda vem eller vad bilden föreställer. För att kompensera detta är väldigt många av dessa bilder inskannade med en mycket högre upplösning. Detta gör det möjligt att zooma in på vissa utvalda delar av varje foto. I stort sett finns det en eller flera inzoomningar av varje bestställning. Tilläggas kan också att ibland finns det väldigt många bilder från samma beställning. När så är fallet har dessa större beställningar fått ett alldeles eget album.


Erik Falks samling

Falk skrev sällan både årtal och nummer på sina beställningar. Det verkade vara antingen eller vilket gör dokumenteringsarbetet svårt. Så i stället för att dela upp hans samling i årtal som med Stahre och Pettersson/Svensson, har jag delat upp samlingen i bildserier på tusen bilder t.ex. bildserie 2000 – 2999. På detta sätt kan vi bevara samlingens kronologiska ordning och sedan med er hjälp lägga till årtal i efterhand.

De bilder vi lägger ut denna gång är från 1930-1940-talet.


Om en bild

Bilden nedan kan tyckas vara vilken gruppbild som helst bland alla de gruppbilder man ofta ser på Kindabild, men stannar man till och tar sig en titt kan man inte låta bli att bli gripen. Det är en resa på c:a 75 år bakåt i tiden med sextio människor och deras uttrycksfulla karaktärer som vittnar om många skilda livserfarenheter och livsöden. Nyfikenheten vaknar och fantasin sätter igång, eller hur! Bilden fanns i en låda med bröllopsbilder. Fotografen var Erik Falk och tiden var 1932-33. Då bilden saknar beställningslapp går det tyvärr inte att säga vem som beställt bilden eller vad det var för speciellt tillfälle man ville föreviga. Att kyrkan är Västra- Eneby kyrka är dock tydligt.

Bilden är grundligt restaurerad, så man skulle kunna tro att den var tagen i går! Dessutom är det första gången vi lägger ut en helbild i högupplösning, vilket gör det möjligt att titta på historien i närbild.

Obs! Bildens bredd är dubbelt så stor som de flesta dataskärmar, så ni måste scrolla åt höger för att se hela bilden. Pga. bildens storlek kan det ta lite tid att ladda ner. Klicka på bilden!


Foto: Erik Falk - år 1932-33

klicka på bilden

Sedan bilden lagts ut 2008 har vi fått in uppgiften att

prästen är Eric Nilsson och bilden är tagen vid de Gamlas Dag.

Tack! Ulf Larsson

Alla nya bilder - endast serienummer!

Bilderna är än så länge endast registrerade efter serienummer. Däremot är de textmässigt oregistrerade d.v.s. baksidestexten måste tydas och skrivas in i bilddatabasen för att kunna bli sökbar. Vi behöver alltså hjälp med att skriva av beställningslappar och identifiera bilderna. Ni kan dock självklart titta på alla bilder genom att bläddra i de enskilda årtalen eller bildserierna.


Juridik

Vi respekterar rådande lagstiftning som finns att beakta i samband med Kindabild.

De personuppgifter som publiceras genom Kindabild har i regel inget godkännande av den registrerade. Vi följer dock personuppgiftslagen genom att personuppgifterna och sammanhanget är harmlöst (10 § f PUL).

Den som mot sin önskan finns avbildad eller beskriven på Kindabild kan genom sitt tolkningsföreträde bli struken efter kontakt med någon av Kisa-Västra Eneby Hembygdsförenings styrelsemedlemmar eller webmaster@kindabild.seTidigare artiklar från 2008


Välkommen till brasafton på Kisa Hembygdsgård, Söndag 5/10 kl. 18.00  2008
 

Låt bilden berätta – Ge liv åt Kindas historia

Hjälp oss att ge liv åt gamla bilder!

Bara genom Din kunskap om byggnader och personer i Kindas historia kan vi hålla fotografiernas historia levande. Det som vi tar för givet i dag, är historia i morgon.

Låt det inte bli en glömd historia.

I vår bildarkiv Kindabild.se, finns en för Sverige unik samling bilder från 1800-talets slut och fram till 2000-talet. Den innehåller bilder av bebyggelse, porträtt och miljöer. Snart med nya bilder från 1930, 40- 50- och 60-talet.
 

Vi behöver Din hjälp med namn på platser och människor;

vilka var de?

vad kallades de?

vad sysslade de med?

var låg huset?

vem bodde där?
 

Ingen kunskap eller anekdot är för liten för att bli berättad.

Tillsammans kan vi skapa ett unikt historiskt material. Var med och ge liv åt våra bilder och bevara vår historia.
 

Välkommen till brasafton på Kisa Hembygdsgård, Söndag 5/10 kl. 18.00 för att berätta om Dina minnen till bilderna. Fri entré. Vi bjuder på fika.

Än en gång - Varmt välkomna

hälsar Kisa Västra Enebys Hembygdsförening.

Forumet stängt

Tyvärr är Kindabilds Forum nu stängt pga. missbruk.Tidigare artiklar från 2007


Hjälp sökes omgående!

För att underlätta inscanningsarbetet för vår huvudadministratör, söker vi omgående ett antal ansvarsfulla historiskt intresserade eldsjälar som ideellt kan hjälpa oss några timmar i veckan med att administrera vår bilddatabas.

I Bilddatabasen söker vi dig som kan hjälpa oss att föra över information gällande namn och adress som är skrivet för hand på alla lappar (information på baksidan av alla negativ). En stor fördel skulle vara om du är bra på att tyda olika handstilar. Denna information ska föras över till text i bilddatabasen så att texten blir sökbara. En annan viktig uppgift är att granska och föra över information som våra medlemmar för in i kommentarsystemet till bilddatabasen, så att dessa uppgifter blir sökbara.


Om ni känner att ni har tid och kan hjälpa till kontakta:

Adam Tel. 0494 10941


Kindabild finns på Rimforsa Kulturfestival 8 Sept 2007

Kom och se om ni kan hjälpa till att identifiera personerna som är fotograferade. Bildvisning även med datorer/Internet och på storbildsskärm. Utställning av Adolf Stahres fotostudio med kamera och tillbehör.


Dessutom kommer Kindabilds bilddatabas att vara öppen för alla Lördag 8 & Söndag 9 sept. Även icke medlemmar är då välkomna att kommentera bilderna.


Välkommen!


Hälsa Kisa-Västra Eneby Hembygdsföreinging.


Kindabild & Peter Cassel dagarna 18-19 Augusti 2007

Under Peter Cassel dagarna kommer Kindabilds bilddatabas att vara öppen för alla. Även icke medlemmar är då välkomna att kommentera bilderna.


Emilia Johanssons bilder slängda på soptippen!

Under året har det framkommit oroande uppgifter om att hela Emilia Johanssons samling (verksam från ca 1880-talet och vidare, Adolf Stahres föregångare) slängdes på en soptipp på 1970- talet. Efter en noggrannare undersökning av arkivet så kan vi sorgligt nog konstatera att vi i alla fall inte har något av hennes material (frånsett ett fåtal bilder som av misstag hamnade bland Stahres samling).


Om det finns folk ute i Kinda som vet exakt När, Var eller Hur det gick till skulle vi genast vilja komma i kontakt med er. Det kan ju hända att bilderna slängdes varsamt och inte alltför djupt och att det inte är alldeles omöjligt kan gräva upp dom igen… Kanske någon tog dom i förvar utan att säga något. Vem vet, men hör av er ni som kan hjälpa till med mer information!


Många medlemmar men bara ett fåtal som kommentera bilderna.

Vi har många medlemmar men bara ett fåtal som kommentera bilderna. Utan er deltagande och kommentarer då har vi bara ett skal, en bild databas med bilder av en massa okända människor. Med er deltagande blir bilderna ett fascinerande levande dokument med oanade kopplingar till andra bilder i arkivet, ett fönster till en tid som inte finns mer och viktigast av allt en länk till våra egna rötter. Gör en insats och bevara denna kunskap för eftervälden innan det blir försent!


Bilddatabasen växer men tiden rinner ut...

Det finns bara ett fåtal människor kvar idag och ännu färre i morgon som kan identifiera och berätta sin egen historia, erfarenheter och minnen om våra äldsta bilder. Utan deras unika kunskaper och deltagande kommer kunskap om flera generationer gå förlorad och mycket är redan borta för evigt!


Kindabild på Kisa Bibliotek!

Under sommaren 2007 och tills vidare kommer det att finnas en dator på Kisa bibliotek endast avsedd för Kindabild.


Två nya bildadministratörer, vi behöver fler!

Vi skulle vilja hälsa Åsa och Göran välkomna som bildadministratörer. Vi är oerhört tacksamma för deras gedigna arbete med att skriva av alla beställningslappar och kommentarer samt föra in relevant information i bilddatabasen, vilket gör det möjligt för er att söka information i arkivet. Tack vare deras insats är nu över två tusen bilder och lappar sökbara. Vi har kommit en bit på vägen, men det är en lång väg kvar. Fler administratörer efterlyses alltså.

Kindabild unikt i Sverige!

Ni kanske inte viste detta, men ni är med om någonting alldeles unikt. Ingen annanstans i Sverige och kanske inte ens i världen finns något liknande Kindabild d.v.s. en interaktiv bilddatabas med originalbilden och beställningslappen sida vid sida!

Uppgifter om fotograferna efterlyses

Vi skulle vilja veta mer om familjen Stahre och för övrigt alla fotograferna, för att kunna sammanställa några sorts biografier. Väldigt lite uppgifter och bilder finns för närvarande, varför all information är mycket välkommen.


Stahre nu komplett!

Nu är inscanningsarbetet av vår samling av Adolf Stahres bilder slutfört, men tyvärr saknas flera tusen bilder och lappar. Vi har fått information om en privat samling som kan innehålla fler Stahre- negativ, men i skrivandets stund har vi inte tillgång till arkivet. Vi återkommer när vi vet mer.


Den senaste inscanningsomgången innehåller som tidigare mest porträttbilder, men det finns en och annan överraskning. Vidare fanns det en trälåda med över 900 (!) lösa bilder och lappar från 1904 till ca 1922 (något av en huvudvärk att sortera). Originallådorna saknades så det var svårt att kunna fastställa årtalet gällande f.r.o.m. bild nr 10371 (År 1921) och vidare. Rent statistiskt skulle övergången till 1922 vara omkring bild nr. Stahre - 10551. Mer kan vi inte bekräfta.


När det gäller panoramabilden (som är ett montage av två bilder) fanns det ingen information om den, men det bör inte vara alltför svårt att fastställa ett datum. Vi kan jämföra åtalet med fastigheter som fanns och inte fanns vid fotografering. Vi behöver alltså er hjälp med detta!

Den vänstra sidan av bilden var tagen från Kisa kyrkas östra tornfönster och den högra sidan av bilden var tagen från södra tornfönstret.


Hur ska man kommentera bilder och lappar?

Grundidén med detta bildarkiv är att det ska vara ett interaktivt och levande tidsdokument som skapas av våra besökare. Utan era unika kunskaper och kommentarer om bilderna växer inte den sökbara informationen i arkivet. Ni behöver naturligtvis inte veta allt om en bild, men minsta information är en viktig pusselbit till den sökbara informationen.


Läs mer steg-för-steg om hur man kommentera bilder och lappar på Kindabilds startsida.


Öppet för alla fram till den 15 april 2007.

Bilddatabasen & Forumet kommer att vara öppna för alla fram till den 15 april 2007. Obs! Icke medlemmar kan dock inte kommentera bilderna eller göra inlägg. Fr.o.m. den 16 april 2007 är Bilddatabasen tillgängliga endast för medlemmar. Galleriet i vänster meny kommer att vara tillgängligt för alla tills vidare. Obs! medlemskap är kostnadsfritt.

 (C) Copyright Kindabild 2014