Kisa Hembygdsgård.

Byggnader:

Nedre loftboden

Den nedre loftboden, liksom den övre loft- boden, kommer från Fagerhult i Kisa socken. Denna bod flyttades och invigdes år 1935. Den är likaledes byggd i två våningar med utskjutande loft och saknade ursprungligen fönster. Här förvaras verktyg av olika sorter.

Från norr

På nedre botten förvaras bl a en uppsättning snickeriverktyg, där särskilt märks en rad bröstborrar med snidade träskaft - några med årtal och initialer. Här finns en stor hyvel, som använts för tillverkning av tak- spån, och drivits med oxar. Här finns även verktyg för tillverkning av vagnshjul.

Sittplatsen bredvid minnesstenen 

Från Kisa garveri, som nedlades i början av 1940-talet, kommer en hel del garveri- redskap, t ex reseftmodeller för krökstövlar. En läst till sådana hänger på väggen bland skomakeri-verktygen till höger om dörren. Mangeln har använts att pressa ut sulläder med. På samma sida hänger också repslag- eriverktyg och tagelrep. På vänstra sidan finns diverse verktyg för timmerarbete, smide, lövtäkt m m.


Nedre loftboden

På övre botten förvaras verktyg som användes för textilt bruk. För ullhantering finns spinnrockar, kardstolar, kardor, får- saxar, och nystvindor. Här finns också redskap för linberedning, såsom skrubbänk för repning av frökapslarna, linbråkor, skäktsvärd och häcklor. Dessutom finns varpstolar, vävstol och mangelträn.

Minnesstenen bredvid nedre loftboden

"År 1927 flyttades Hovby Slott till denna plats".

Öppettider och information för guidning, Tel. 0725-439556 eller info@kisahembygdsgard.se